kidsorigami

Mediawijsheid

 

Opdracht 2:

a Wat jij onder mediawijsheid verstaat.

Onder mediawijsheid versta ik dat je leert over het gebruik van het internet. Mediawijsheid betekent ook wel dat je weet wat je allemaal met het internet kan maar ook dat je de gevolgen weet van internet. Je kunt heel veel vinden op het internet maar is het ook vertrouwd wat je hebt gevonden? En je kunt ook zoveel verkeerde kanten opgaan door met verkeerde mensen om te gaan op het internet. Mediawijsheid is dat je weet wat je doet op internet en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Gebruik het internet op een wijze manier en onderzoek de dingen of het waar is of niet. Er kan van alles staan op het internet vertrouw dit niet zomaar, maar onderzoek het.

 

b. Waarom het onderdeel van de lessen op school zou moeten zijn.

Kinderen zijn al op vroege leeftijd bezig met het internet. Zij weten de gevolgen nog niet van internet en wat er kan gebeuren als je iedereen of alles vertrouwd. Kinderen horen daarom les te krijgen over welke sites vertrouwd kunnen zijn en hoe ze dat kunnen merken. Kinderen horen ook te weten wat je moet doen wanneer een anoniem persoon je stalkt. Mediawijsheid moet een onderdeel op school zijn voor de veiligheid van onze kinderen. Wanneer je niet weet of iets vertrouwd is of niet kan je zo makkelijk in de problemen komen.

 

c. Welke aspecten jij belangrijk zou vinden om te behandelen.

Ik zou als eerste belangrijk vinden dat jongeren niet zomaar met iedereen zouden moeten cammen. Waarom? Omdat dit dan opgenomen kan worden en met bedreiging op het internet geplaatst kan worden en hiervoor zijn de meeste jongeren ook bang voor. Daarom is het belangrijk om dit onderwerp te behandelen met de kinderen om dit te voorkomen. Verder zou ik behandelen welke sites vertrouwd zijn en welke niet. Als je informatie moet opzoeken kun je niet elk site vertrouwen want op sommige sites staat informatie wat niet klopt. En sommige sites lokken ze je ook om op sommige linkjes te drukken en dan krijg je allemaal virussen op je computer en dan kan diegene op je computer komen en persoonlijke documenten bekijken, etc. Ook met sites die proberen je producten te kopen, moet je ook niet vertrouwen, altijd aan een ouder laten zien of het vertrouwd is of niet.


Opdracht 3 Reageer op de volgende stelling:

Over internet seks moeten we niet moeilijk doen, dat is gewoon onderdeel van de internetgeneratie.

Ik vind het absoluut niet kunnen want als je al een partner hebt vind ik het vreemdgaan. Je gaat niet met anderen hierover hebben als je al een partner hebt. Stel je hebt cybersex met iemand via een chatroom, zo iemand kan je ook stalken, wat niet echt fijn is. De informatie of videobeelden die je uitwisselt kan makkelijk verspreid worden zonder toestemming en dat is het gevaar bij mensen die je niet goed kent en waarmee je zoiets deelt. En ik vind gewoon dat zoiets niet via een scherm moet gebeuren maar dat het in een kamer gebeurt en tussen 4 muren blijft. En ik vind dat dit gedaan moet worden met iemand die je goed kent en van wie je houdt. Want iemand die van je houdt zal geen gebruik van je maken of je bedreigen.