Geschiedenis van Origami

Oorsprong van Origami

De oudste sporen van Origami zijn terug te vinden in China waar de eerste vouwtechnieken ontwikkeld werden kort na de uitvinding van het papier. Hierover is heel weinig bekend.

China heeft Origami geïntroduceerd aan Japan. In Japan had het een sterke invloed op het dagelijkse leven (cultuur, rituelen en geloof).

 

794-1184

Enkel de elite van Japan deed aan Origami. Het was toen eerder een tijdsverdrijf en het werd gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken. Net zoals vroeger wordt het nog steeds gebruikt ter opfleuring van de Japanse tempels.

 

1600-1868

Origami werd meer en meer gezien als een ware kunstvorm. De vouwtechnieken van de vorige periode werden van generatie tot generatie doorgegeven. Het eerste geschreven boek dateert pas van 1797 en is van de hand van “Senbazuru Orikata” : Het vouwen van 1000 kraanvogels.

 

Het verhaal van Sasaki Sadako.

Dit is een heel bekend verhaal onder de Japanse bevolking. Het verhaal begint bij de bomaanslag van Hiroshima in 1945.

Heel wat mensen werden toen blootgesteld aan zeer hoge dosissen straling. Ook de 11 jarige Sasaki Sasaki. Bij haar werd er leukemie vastgesteld. De traditie in Japan zegt dat als men in staat is om 1000 kraanvogels of “Senbazuru” te vouwen men een wens mag doen.

Haar wens was dan ook om te genezen, maar al snel veranderde ze van gedacht en koos ze voor wereldvrede. Zodat alle  kinderen WERELDWIJD  NOOIT meer zouden moeten lijden onder de gevolgen van een oorlog. Maar jammer genoeg stierf ze in oktober 1955. Op dat moment had ze al 644 papieren kraanvogels gevouwd. Als eerbetoon op haar begrafenis hebben haar klasgenoten de overige kraanvogels gemaakt.

Maar haar poging is niet zomaar voorbij gegaan. In het Hiroshima Park van Hiroshima is er een monument opgericht voor alle slachtoffers van de atoombom. Dit monument is het Children’s Peace Memorial (原爆の子の像, Genbaku no Ko no Zō).

Het monument stelt Sadako voor met een gouden kraanvogel in de hand.

En elk jaar op 6 augustus worden er vanuit de hele wereld papieren kraanvogeltjes opgestuurd naar Japan om zo het monument te versieren.

Sadako's klasgenootjes mochten zelf het opschrift kiezen. Zij kozen voor:

"This is our cry                               "Dit is ons verdriet
This is our prayer                            Dit is ons gebed
Peace in the world "                        Vrede in de wereld"

De traditie wordt nog steeds in stand gehouden en de kraanvogel is dan ook uitgegroeid tot het symbool van de kinderen.